Istine o lekovitosti aronije
Aronija melanocarpa void poreklo iz Severne Amerike, ali je svoju popularnost stekla u Rusiji gde se već stotinama godina koristi u ishrani. Pogoduju joj hladniji tereni, sa oštrom planinskom klimom, tako da se u Sibiru naglo proširila, i postala praktično autohtona vrsta. Danas se crnoplodna aronija uglavnom I naziva Sibirska aronija, upravo iz napred navedenog razloga.
Plodovi ove žbunaste biljke sadrže pravu riznicu hranljivih i lekovitih materija, vitamina, minerala, bioaktivnih fenolnih materija, organskih kiselina I td.
Poznata je po tome što sadrži najveće koncentracije antocijana – bojenih materija, koje poseduju čitav niz lekovitih svojstava. U nekim uzorcima, Izmereno je čak 1480 mg antocijana na 100 g ploda aronije, što je praktično najveća izmerana koncentracija ovih materija u prirodi.
Plod je jako bogat bioflavonoidima, fenolnim materijama koje nauka još klasifikuje kao P – vitamin.
Aronija sadrži čak nekoliko ovih za ljudsko zdravlje jako važnih materija : Cianidin-3-glukozid, epicatehin, kafeinska kiselina, kvercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin i malvadin. ovde
Cianidin-3-glukozid (C3G) se nalazi na prvom mestu po koncentraciji (344 mg/100g ploda). To je najzastupljeniji antocijan aronije koji joj daje karakterističnu crno – crvenu boju.
Naučna istraživanja su pokazala da ova materija ima snažno antioksidantno, antiinflamatorno i citoprotektivno (antitumorno) svojstvo.
Antioksidantno dejstvo
C3G je u stvari najpotentniji antioksidant od svih antocijana u prirodi. U borbi protiv slobodnih radikala nadmašuje C vitamin i sve sintetičke antioksidante koji se danas koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
Ovaj antocijan se pokazao kao jako efikasno sredsto protiv oksidacionog stresa , za sprečavanje oksidacije LDL holesterola i kao moćan zaštitnik krvnih sudova i srca. br/>
Svima je već poznato da starenje naših ćelija izazivaju slobodni radikali koji na njima prave mikrooštećenja. Kada ova oštećenja dostignu kritičnu masu – ćelija umire, organizam slabi, bolest ga ovladava i smrt dolazi kao krajnja posledica dejstva slobodnih radikala. br/>
Koliko će naš životni vek potrajati, zavisi isključivo od naše antioksidativne odbrane. br/> Rat između slobodnih radikala i naše antioksidativne odbrane neprestano traje. U poznijim godinama je sve intenzivniji i žešći. Prirodna antioksidativna odbrana se vremenom iscrpljuje i slabi, kako organizam stari sve više mu je potrebna pomoć sa strane.
Unošenje dodatnih antioksidanata je neophodno kako bi se pojačala odbrambena moć organizma. br/>
Antioksidacioni potencijal aronije je jako veliki. Aronia ima ukupno 16.062 ORAC jedinica antioksidativne snage u 100 grama ploda.
Ovaj antioksidativni indeks dovodi aroniju na sam vrh antioksidativne liste svih voćnih i povrtarskih namirnica koje čovek danas konzumira.
Divlja borovnica je druga po snazi, ali daleko ispod nje sa 9.621 ORAC jedinica.
Istraživanja su pokazala da je dnevno potrebno unositi 5.000 ORAC jedinica kako bi se slobodni radikali držali pod kontrolom i sprečio oksidacioni stres. Ako je organizam stariji i iscrpljeniji potrebno mu je i više ORAC jedinica dnevno (7.000 – 10.000).
Aronija je idealna hrana za podršku antioksidacionoj odbrani organizma, zbog višestruke koristi i ni jednog neželjenog dejstva. Uz to je i puno jeftinija od raznih industrijski proizvedenih suplemenata koji čak mogu naneti štetu organizmu.
Ukoliko u organizam budemo unosili dovoljne količine antioksidanata, imaćemo efikasnu odbranu organizma. Ne smemo dozvoliti da , linija fronta popusti, i da slobodni radikali nadvladaju naše antioksidante potencijale. Oksidacioni stres koji tada nastaje vodi ka masovnim oštećenjima svih vitalnih ćelijskih sistema. Najveću opasnost slobodni radikali nanose tako što oštećuju DNK u ćelijama. Dovoljno je da samo jedna ćelija sa DNK oštećenjem , krene u nekontrolisanu deobu, da je NK ćelije - ubice tumora ne uoče na vreme i eto vas ubrzo na onkologiji. Kafeinska kiselina iz ploda aronije je takođe snažan antioksidans koji efikasno neutrališe slobodne radikale. Kvercetin je takođe između ostalog poznat po svojoj antioksidativnojj ulozi u organizmu
Krvni sudovi
Cianidin-3-glukozid sprečava razgradnju i stimuliše regeneraciju kolagenih vlakana. Ovo je jako bitno, obzirom da ova vlakna čine strukturu zidova krvnih sudova, srca i kože čoveka. Ovim se otklanja svaka opasnost od istezanja ili pucanja zidova krvnih sudova ( naročito kapilara koji pucajući prave potkožne hematome).
C3G smanjuje permeabilnost ćelijskih membrana, povećava koncentraciju C vitamina, i povećava elastičnost i osnovni tonus zidova kapilara i kože.
Ovakvo delovanje je uslovljeno inhibicijom proteolitičkih enzima i povećanjem udela kolagena i elastina u zidovima krvnih sudova pogotovu.
Cianidin-3-glukozid jača zidove krvnih sudova i sprečava nastanak hematoma, šuljeva, aneurizmi, polipa, čireva , proširenih vena i dr.
Srčana insuficijencija je takođe obolenje koje se preventivnim korišćenjem C3G-a može sprečiti.
Koža
Kozmetička industrija danas koristi ovaj specifičan uticaj C3G-a na kolagen I elastin u borbi protiv gubitka elastičnosti kože i nastanka bora.
Obnavljanje kolagenih vlakana koja čine strukturu kože, bitno je sa aspekta njene svežine, zategnutosti i sprečavanja nastanka bora.
Cianidin-3-glukozid poslednjih nekoliko godina postaje sve popularniji u kozmetičkoj industriji, nakon otkrića njegovog pozitivnog dejstva na kolagena i elastinska vlakna vezivnog tkiva.
Redovno konzumiranje aronije obezbeđuje glatku i zategnutu kožu i u trećem životnom dobu, tvrde Ruski naučnici.
Problemi sa vidom
Specifičnost antocijana je njihovo povoljno delovanje na regeneraciju vidnog purpura. Cianidin-3-glukozid se koristi za terapiju oboljenja koja su posledica poremećaja venske cirkulacije i kod specifičnih poremećaja cirkulacije retine oka.
Veruje se da degeneracija makule, katarakta i druge bolesti oka nastaju kao posledica oštećenja krvnih sudova oka. Cianidin-3-glukozid i većina drugih flavonoida imaju direktan uticaj na regeneraciju krvnih sudova a naročito očnih kapilara.
Dijabetes i gojaznost
C3G se pokazao i kao jako efikasno sredstvo protiv gojaznosti. Eksperimentalno je dokazano da izaziva hipertrofiju adipocita – velikih ćelija u kojima se skladišti višak telesne masnoće.
Cianidin-3-glukozid se u nekoliko studija pokazao kao efikasno sredstvo kod hiperglikemije i hiperlipidemije. Ustanovljeno je da smanjuje gojaznost i obara nivo glukoze u krvi.
Istraživanja na ovom polju se intenzivno nastavljaju, u smeru otkrivanja mehanizma dejstva i načina kojim C3G postiže ovaj fenomenalan efekat.
Narodi koji tradicionalno koriste aroniju u ishrani(Severno Američki Indijanci i Sibirski narodi) ne obolevaju od dijabetesa i nemaju problema sa gojaznošću.
Povišen holesterol u krvi
Povišen holesterol u krvi , u direktnoj je vezi sa nedostatkom antioksidanata u organizmu.
Povišen holesterol je u stvari oksidisani LDL lipoproteinski molekul koga su oštetili slobodni radikali i koji dezorjentisan pluta bez cilja u krvnoj plazmi.
LDL je prenosnik holesterola od jetre do svih ćelija (mozak je najveći potrošač holesterola) u telu. Kada stignu do ćelije, predaju joj svoj holesterolski tovar dok im se proteinska komponenta razgrađuje unutar same ćelije.
Za predaju holesterola, potrebna im je šifra za prolazak kroz ćelijsku membranu.
Kada se na svom putu od jetre (gde se generišu) ka ćelijama sretnu sa slobodnim radikalom – dolazi do oštećenja senzora koji nose šifru za primopredaju holesterola.
Nakon tog za njih fatalnog susreta oni više nisu u stanju da svoj holesterol predaju ćelijama, oksidisani su, ne mogu proći kroz ćelijsku membranu i uneti holesterol unutra. Ćelija ih ne pusta unutra jer su izgubili šifru za primopredaju.
Plutaju po krvotoku, gde ih kupe ćelije čistači - makrofage i unose unutar endotela krvnog suda gde formiraju plak koji vremenom dovodi do suženja krvnog suda, infarkta i prevremene smrti.
Cianidin-3-glukozid i ostali flavonoidi iz ploda aronije efikasno štite LDL molekule od oksidacije tako što neutrališu slobodne radikale koji ih mogu oštetiti. Na taj način smanjuju koncentraciju ukupnog holesterola u krvi.
Jedina zaštita funkcionalnog LDL lipoproteinskog molekula od oksidacije (ukupan holesterol i trigliceridi u normalnim granicama) predstavlja permanentno unošenje antioksidanasa u organizam.
Aronija je na samom vrhu liste najmoćnijih antioksidanata severne hemisphere.
Evo jedne studije koja pokazuje jako dobar efekat Cianidin-3-glukozida i kvercetina na smanjenje masnoće u krvi. ovde
Antitumorno dejstvo
Nedavno je otkriveno da Cianidin-3-glukozid ima jako ohrabrujuća antitumorna svojstva. Studije su pokazale da Cianidin-3-glukozid koči rast i širenje metastaze A549 tumora pluća, bez ikakvih neželjenih toksičnih dejstava (za razliku od hemoterapije). Takođe je isti efekat konstatovan i kod nekoliko tumora kože.
Osobina da sprečava dislokaciju tumorskih ćelija – metastazu, čini ovo jedinjenje jako zanimljivim faktorom u borbi protiv tumora. ovde
Istraživanja su pokazala da Cianidin-3-glukozid ima snažan afinitet prema jako reaktivnom molekulu peroksinitrita. Vezuje ga za sebe i tako neutrališe.
Poznato je da peroksinitrit izaziva endotelnu disfunkciju, vaskularnu insuficijenciju i oštećuje DNK strukturni lanac. U prvom slučaju dolazi do ateroskleroze dok u drugom nastaje tumor. Ovaj jako reaktivni molekul u stvari predstavlja i najveću opasnost po krvne sudove, pored toga što prouzrokuje nastanak tumora .
Cianidin-3-glukozid iz ploda aronije ga efikasno zaustavlja, i tako sprečava nastanak dve najznačajnije i najsmrtonosnije bolesti današnjice.
Neke studije su pokazale da je kafeinske kiseline jako respektivan inhibitor ćelijske proliferacije, nastanka i razvoja kancerogenog procesa.
Kvercetin takođe pokazuje snažno antitumorno dejstvo, koje se u SAD-u već koristi u terapeutske svrhe.
Protivupalno dejstvo
Cianidin-3-glukozid ima i snažno protivupalno dejstvo u organizmu. Efikasno inhibira i potiskuje proinflamatorne citokine – medijatore upale. Koristi se na zapadu, za lečenje reumatskih i nekih autoimunih bolesti koje u osnovi imaju inflamatorni proces.
Takođe se i kafeinska kiselina pokazala kao važan faktor u sprečavanju inflamatornog – upalnog procesa u organizmu.
Nedavno je otkriveno da ovo jedinjenje pruža efikasnu zaštitu neuronima – moždanim ćelijama, sprečavajući demenciju i sve ostale neurološke poremećaje koji nastaju oštećenjem neurona. Ovo se pre svega odnosi na inhibiciju inflamatornih – upalnih procesa na neuronima i moždanim kapilarima.
Aflatoksini
Kafeinska kiselina je bila predmet brojnih naučnih istraživanja u svetu. Pokazalo se da ova kiselina efikasno neutrališe aflatoksine koji dospeju u organizam čoveka. U ovom slučaju je nadmašila sve ostale poznate antioksidanse. Ogledi su pokazali da kafeinska kiselina postiže neverovatno visok stepen neutralizacije aflatoksina ( 95%). ovde
Kvercetin je flavonoid aronije koji ima antiinfalamatorno, antihistaminsko, antioksidantno i antitumorno dejstvo. Efikasno sprečava nastanak upalnog procesa kao i alergijske reakcije u organizmu, tako što zaustavlja produkciju tzv. medijatora upale. Izuzetno je snažan antioksidans, i efikasno sredstvo za sprečavanje oksidacije LDL holesterola.
Kvercetin je jedna od samo nekoliko prirodnih materija koje su u stanju da tumorsku ćeliju vrate u normalno stanje (prodiferencijacija). Ima sposobnost da izazove apoptozu (samouništenje) ćelija tumora, i zaustavlja process angiogeneze tumora. Kvarcetin se danas na zapadu uveliko koristi u borbi protiv tumora. http://ar.iiarjournals.org/content/26/2A/1177.short On takođe poseduje i antikoagulantno svojstvo, sprečava prekomerno lepljenje krvnih pločica i nastanak tromba.
Peonidin iz ploda aronije ima takođe izraženo antitumorno delovanje. Evo jedne studije koja pokazuje njegov uticaj na zaustavljanje metastaze tumora pluća. ovde
Epikatehin je flavonoid aronije koji ima antibakterijsko, antitumorno i antidijabetsko dejstvo.
O ulogama ostalih bioflavonoida aronije vršeno je mali broj istraživanja. Još uvek se ispituju mehanizmi dejstva ovih fenolnih materija na ljudsko zdravlje. Evidentno je do sada, da imaju antihipertenzivno, antioksidantno, antiinflamatorno, antimikrobno, i adstrigentno dejstvo u organizmu.
Tekst je pre svega informacionog karaktera, i ne može zameniti profesionalni medicinski savet, ispitivanje, dijagnozu ili lečenje. Pre nego se odlučite za neki od naših prirodnih preparata, obavezno konsultujte vašeg lekara.