ORGANSKO JAJE KAO LEK
Svedoci smo sve alarmantnijeg stanja širokee populacije, po pitanju elementarnog zdravlja. Retke bolesti kako ih popularno nazivamo, nisu uopšte retke, gojaznost i dijabetes se poput požara šire planetom, degenerativne promene se javljaju danas sa upola manje godina nego je to bilo u vremenu naših očeva, srčana obolenja i rak odnose veliki broj ljudi svakog dana, svakog sata, minuta ?
Šta se to dešava danas, a nije se dešavalo pre samo 40-tak godina, pitamo se? Jesmo li postali prirodno neotporni ili je nešto drugo u pitanju?
Ja lično mislim da smo se za relativno kratko vreme toliko odvojili od prirode da jednostavno naše telo to nije u stanju da premosti, da prebaci na alternativni mod ili slično. Stotinama hiljada godina, naše telo je egzistiralo na određenim biološki vrednim nutritijentima i danas je ostalo bez njih, ili ih dobija samo u tragovima bukvalno rečeno.
Industrijalizacija je odvela ljude u gradove, što je potaklo poljoprivredu da proizvodi više, intenzivnije, brže, što veće količine žitarica, povrća, voća. Prešlo se na visokoproduktivnu poljoprivredu koja danas proizvodi velike količine hrane.
Međutim, ta hrana je fiziološki prazna, siromašna je esencijalnim nutritijentima, hteli mi to da priznamo ili ne. To se najbolje da videti kod proizvodnje koncentrovane hrane za životinje, gde se jasno vidi da se smeši dodaju vitamini i minerali ? Zašto se moraju dodati ? Zato što ih žitarice i uljarice koje ulaze u sastav koncentrovane smeše NEMAJU DOVOLJNO.
Hrana danas definitivno nema u sebi dovoljno prirodnih vitamina i minerala, već joj se isti moraju dodati? Dodati vitamini nisu prirodnog porekla već se sintetički proizvode ? Minerali takođe, nisu ekstrahovani iz biljnog materijala već se dobijaju rudarenjem.
Nije nikakva tajna da se danas vitamini sintetizuju uglavnom krekovanjem iz sirove nafte i sirovog benzina ili uz pomoć tzv bele biotehnologije, uz pomoć GMO bakterija, a koristi se i GMO soja za sintezu nekih vitamina. Proizvode se uglavnom u Kini jer se radi o ekstremno prljavoj tehnologiji. "Prema izveštaju iz ZEIT-a iz 2016. godine, ekološki zahtevi u Evropi su postali preskupi, i samim tim premeštanje u Kinu. FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) 2018. godine izveštava, da su ekološki zahtevi za proizvodnju vitamina povećani, kako bi se mogli nositi sa užasavajućim zagađenjem vazduha u Šiđadžuangu."
Sintetički vitamini se razlikuju od prirodnih, i ako su po hemijskom sastavu identični.
Sa mineralima je ista situacija,oni više ne dolaze iz biljnog tkiva već se iskopavaju iz rudnika, melju i ubacuju u koncentrate za živinu ?
Pitamo se, šta je sa ostalim nutritijentima koje životinje koje gajimo trebaju unositi svakodnevno, visokoaktivni proteini, masne kiseline, antioksidanti i td i td ?
Znamo li kog porekla su proteini koji ulaze u sastav koncentrovanih smeša za ishranu kokoši?
Zato konvencijalna industrijska proizvodnja jaja nije sposobna da na tržište izbaci organsko, zdravo jaje, jer bi morala isključiti iz ishrane koncentrate, što je praktično nemoguće.
Kad su organska jaja u pitanju, mislim da tu danas vlada jedna velika konfuzija filovana dezinformacijama i prilično nekorektnim marketingom. Ja pripadam generaciji koja je odrasla na pravim organskim jajima, jeli smo ih svakodnevno, bili zdravi, čili i veseli, nije nas bilo gojaznih, za dijabetes nismo nikad čuli, a od raka je umirao tek po neki stariji čovek i to vrlo retko, jedan u tri sela. Prvu gojaznu devojčicu, video sam tek u prvom srednje škole, jedna na 5 odelenja koliko nas je bilo.
Danas gajim manje jato domaćih kokoši na taj isti stari tradicionalni način, kao što ih je moja majka gajila. Čitam tako o domaćim jajima, o organskim jajima i ne mogu se čudom načuditi ?
Za Amerikance je najvažnije da kokoši ne konzumiraju GMO hranu naravno, to je prvi uslov da se jaje prodaje kao organsko.Zapita li se neko otkud to da nam ovamo u Evropu guraju svu tu GMO sojinu sačmu i GMO fruktozni sirup na primer, kad ne odgovara organskim standardima ?
Kod nas je najvažnije da kokoši budu puštene na pašu, čak čujem da su im ograničili 500 kom po jednom hektaru. Kokoške, koje ne spadaju u preživare treba da pasu i da od te paše nose organska jaja ? A znamo vrlo dobro da za nošenje jaja koke moraju dnevno unositi dosta proteina kojih je jako malo u zelenoj travi koju pasu. Takođe moraju unositi dosta i masnih kiselina, kojih i nema praktično u travi koju pasu.
Ni jedna kokoš neće sneti jaje nakon paše trave, ma koliko ona zelena bila, da se ne lažemo. Koke se moraju hraniti dodatnom hranom koja je bogata mastima, proteinima, mineralima - koncentrovanom hranom, kojoj ne znamo sirovinsko poreklo. Da li su komponente uvozne, da li su GMO, poreklo animalnih sastojaka, i td i td.
Sve i da je idealno, da koriste samo svoje žitarice, opet moraju kupovati vitaminsko mineralne premikse, koji se uglavnom uvoze ?
I pored ovih da ih nazovem nepoznanica, zbunjuje me nepoznavanje kokoši, ono fundamentalno nepoznavanje, uzgajivača, farmera. Koji ne shvataju da je kokoška u osnovi mesojed, ne travojed, ne preživar, ne konzument zrnevlja i koncentrata, već bubica, muha, skakavaca,puževa, guštera, glista, rovaca i crvića prevashodno. Na jelovniku su joj i gljive, ribice, zmije, žabe, miševi, krtice i većina lekovitih biljaka od kojih su neke čak i otrovne.
Ja se na primer trudim da mojim kokama priuštim što više napred navedenih nutritijenata, i ubeđen sam da jaje koje mi snesu nije samo jaje već je i lek, neverovatno efikasan lek, antibakterijski, antigljivični, antivirusni, antitumorni, antiinflamatorni i prevashodno antoksidantni LEK.
Ovom u prilog, navešću činjenicu da su Kineski istraživači konačno završili mapiranje proteinskog sastava larve obične kućne muve, gde su definisali čak 2000 različitih proteinskih peptida? Visoko aktivnih proteina koji imaju različite odbrambene i lekovite efekta na ljudsko zdravlje, od antioksidantnih pa do antitumornih.
Lekovitost kokošjeg jajeta direktno je vezana za proteinsku hranu animalnog porekla, njenu prirodnu ORGANSKU HRANU, i ne možete dobiti ORGANSKO JAJE bez PRIRODNE HRANE.
Kvalitet i nutritivni sadržaj organskih jaja zavisi naravno od hrane i nutritijenata kojima se kokoši hrane, tu nema neke velike filozofije.
Znamo da jaje sadrži između ostalog Luteolin i Zeaksantin, flavonoide koji su jako korisni u sprečavanju degeneracije makule oka, sprečavaju kataraktu i staračko slepilo. Ali, ono što se do skora nije znalo je da luteolin ima i snažno antivirusno dejstvo, sprečava replikaciju virusa gripa A tipa, gde spada i čuveni H1N1 virus koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009 -te godine.
Kako bih postigao maksimalnu koncentraciju Luteolina i Zeaksantina u jajima, ja moje koke hranim Raštanom, koji sadrži najveće prirodne koncentracije ovih jako korisnih flavonoida. Šta više, nauka tvrdi da se ovi flavonoidi efikasnije resorbuju iz jaja nego iz zelenog povrća koje ih sadrži.
Jaje sadrži tri supstance, lumiflavin, lumihrom i sulforafan, koje su sposobne da zadrže razmnožavanje virusa koji izazivaju rak, i sprečavaju normalne ćelije da se pretvore u koncerogene. Ova jedinjenja predstavljaju moćne prirodne antioksidante.
Sulforafan je moćno jedinjenje koje ima antiinflamatorno, antivirusno i antitumorno dejstvo, naučne studije pokazuju da je u stanju efikasno da zaustavi replikaciju aktuelnog virusa Covid-19. A ima ga takođe najviše u Raštanu, sa kojim hranim svoje kokoši.
Maksimalne koncentracije vitamina B kompleksa u jajima obezbeđujem ishranom kokoši gljivama i raštanom takođe.
Selen je mineral izraženog antioksidantnog dejstva, a neophodan je za proizvodnju hormona štitne žlezde, izuzeto važan mikroelement za ljudsko zdravlje i ima ga u jajetu.
"Selen je esencijalni mikroelement sa mnogostrukim i vrlo važnim ulogama u organizmu. Za razliku od ostalih mikroelemenata koji figuriraju kao kofaktori pojedinih enzima, njegove fiziološke uloge direktno su povezane sa funkcijama proteina u čiji sastav se kotranslatorno ugrađuje putem netipične aminokiseline selenocisteina. Grupa proteina koja u svom sastavu ima selenocistein kao integralni funkcionalni deo polipeptida nazivaju se selenoproteini. Prvi enzim za koji je dokazano da u svom sastavu ima ugrađen selenocistein je glutation peroksidaza (GPx). Do sada je identifikovano 5 izoenzimskih formi GPx koje redukuju vodonik-peroksid i organske hidroperokside, štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja. Među najznačajnijim selenoenzimima su i jodotironin dejodinaze (ID), odgovorne za aktivaciju i deaktivaciju tireoidnih hormona. Do sada je otkriveno preko dvadeset selenoproteina, a samo za neke od njih je poznata fiziološka uloga."
Obzirom da je kod mišićne distrofije i hipotonije novorođenčadi utvrđen deficit selenoproteina, jasno je kolika je važnost ovog mikroelementa kako za reprodukciju tako i za prenatalno zdravlje beba ? Gljive su najbogatiji prirodni izvor selena i ishranom koka gljivama postižem maksimalnu koncentraciju selena u organskim jajima.
Larve brašnara kojima dohranjujem kokoši takođe su bogate selenom.
Sa vitaminom D je situacija identična, gljive ga sadrže u maksimalnim prirodnim koncentracijama, i to baš D2 vitamin kog naša koža nije u stanju da sintetiše uz pomoć sunčevog zračenja (D3).D2 vitamin iz gljiva prelazi u jaje, i ako ga konzumiraju trudnice, deca neće patiti od rahitičnih problema tokom perioda odrastanja. A ako ga konzumiraju žene posle menopauze, neće patiti od osteoporoze.
Molibden je još jedan mikroelement koga sadrže jaja, ima važnu ulogu u odbrani organizma od raka između ostalog. Koke ga uzimaju iz crvene deteline i raštana i deponuju u organska jaja.
Fosfor koji se takođe nalazi u jajima je vrlo važan element koji učestvuje u skoro svim metaboličkim procesima, i smatra se da 1% ukupne telesne čini fosfor. Reguliše rad mišića, nerava, srva, reguliše Ph krvi, ulazi u sastav RNk, DNK, ATP-a, i njegov deficit u trudnoći nikako nije opcija. Ne samo što će beba isisati sav fosfor iz majčinih zuba, več može doći do malformacije ploda. Dodatni problem je što suplemente fosfora organizam teško usvaja.A ono što je za nas jako bitno je da se fosfor iz žumanca jaja čak 5 puta efikasnije apsorbuje od fosfora iz zelenog povrća ?
Osnovna hrana kokoški u organskom uzgoju su larve domaće muve ( Musca domestica), koje donose obilje proteina i masnih kiselina, ali ono što se tek danas saznaje je činjenica da ove larve imaju i ANTIKANCEROGENA svojstva. Jedna od naučnih studija koja opisuje ovaj efekat MOŽETE VIDETI OVDE.
Tako da konzumiranjem organskih jaja u organizam unosite i posebno važne ANTITUMORNE komplekse koje je kokoš pokupila iz larvi i ugradila u jaje.
Danas se na svim životinjskim farmama muve uništavaju raznoraznim insekticidima u ovom ili onom obliku, sprečavajući tako da životinje (i kokoši izmeđuostalog) dođu do larvi i u svoj organizam unesu njihove biološki jako vredne zaštitne materije. Čime se i ljudi lišavaju istih konzumirajući jaja i meso koje ne sadrže ove važne antikancerogene materije.
Eto nam jednog od uzroka zašto se kancer javlja u sve većem procentu ?